historie

mariehjemmene – på forkant af velfærdssamfundet siden 1958

Sidebar

Mariehjemmene blev stiftet af fru Rose Marie Rørdam Holm i 1958. Hun var en aktiv og engageret sygeplejerske, der som 49-årig brugte sin pensionsopsparing plus hjælp af nære venner til at købe en stor villa i Hellerup, som hun indrettede til det første Mariehjem for ældre mennesker i København og Gentofte. Mariehjemmet blev det første af ni plejehjem, som fru Rørdam Holm åbnede i de næste 20 år. Hun havde været en succes, fordi hun kunne levere hjemlige ydelser af høj kvalitet til et velfærdssamfund i voldsom vækst i 1960’erne-1970’erne.

Fra slutningen af 1990’erne begyndte Mariehjemmene at arbejde på andre velfærdsområder også. Der blev således fra 1999-2009 åbnet 10 nye Mariehjem på det socialpædagogiske område indenfor psykiatri, krisecenter, hjerneskader og andre handicap. Altså et nyt Mariehjem om året i den periode.

I 2022 er der i alt 20 selvejende, non-profit Mariehjem – 8 Marie-plejehjem for ældre mennesker og 12 Mariehjem for mennesker med varige fysiske eller psykiske handicap. Sammenlagt er der i dag over 550 boliger i Mariehjemmene og over 1.100 medarbejdere. Der er dog flere Mariehjem på vej – allerede fra efteråret 2021.

Lige siden dannelsen af det første Mariehjem har ambitionen og menneskesynet været det samme – og er det den dag i dag i 2021:
På et Mariehjem skal beboerne ”føle, at her er deres hjem, og her skal de, så langt det er muligt, leve det liv, der passer dem bedst…” (citat fra portræt af Rose Marie Rørdam Holm i Hjemmet i 1979).

–        Her kan du se interview fra 2018 med fru Rose Marie Rørdam Holms børn om at vokse op på det første Mariehjem:
Den korte version: Mariehjemmene – En samtale med Rose Marie Rørdam Holms efterkommere – YouTube
Den lange version: Mariehjemmene – den fulde, uredigerede samtale med Rose Marie Rørdam Holms efterkommere – YouTube

Mariehjemmenes stifter, Rose Marie Rørdam Holm, blev præsenteret i ugebladet ‘Hjemmet’ d. 26. februar 1979 med en rørende portræt-artikel under overskriften “Hun er ‘Mor’ for 300 gamle mennesker“. Læs den i sin helhed her

Sidebar
44 25 52 55 Find hjem

Kontakt